Türkiye'deki Endemik Bitki Türleri
14.04.2016 21:23

Endemik, alanları belirli bir ülke veya bölgeye ait, yerel, ender ve çok ender bulunan
türler olarak tanımlanmaktadır.. Latince endemos (indigenous) kelimesinden gelir ve
“yerli” anlamında kullanılmaktadır.
Endemik alan; bir ada, bir yarımada veya bir dağ olabileceği gibi birkaç metrekarelik alanlar da olabilmektedir. Türkiye endemik bitkiler açısından dünyanın önemli ülkelerinden birisidir.
Türkiye'de 3 bini endemik, 9 bin bitki türüne sahiptir. Avrupa'nın tamamında 2 bin 750'si
endemik olmak üzere 12 bin bitki türü bulunmaktadır. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın
internet sitesindeki verilere göre, Türkiye'de, üç kıta arasında doğal bir köprü olması,
çeşitli coğrafi özellikleri ve coğrafi farklılığın getirdiği iklim çeşitliliği nedeniyle dünyada
benzerine az rastlanan bir bitki çeşitliliğine sahiptir. Türkiye'nin bitki zenginliğinin en
önemli nedenlerinden birisi de buzul çağlarında Anadolu'nun bitkiler için bir sığınak
olması olarak düşünülmektedir. Türkiye, Akdeniz Bitki Alanı (Akdeniz ve Ege bölgeleri),
Avrupa-Sibirya Bitki Alanı (Karadeniz ve Marmara bölgeleri) ve İran-Turan Bitki
Alanı'nın (İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgeleri) kesişme noktasında yer almaktadır.
İtalya'da 5 bin 600, Yunanistan ve İspanya'da 5'er bin, Fransa'da 4 bin 500, Bulgaristan'da
3 bin 650, Almanya'da 2 bin 500, İngiltere'de 2 bin, Norveç'te bin 715 bitki türü
bulunurken, bu ülkelerin çoğunda aynı tür bitkiler yetişmektedir. Türkiye, sadece belli bir
bölgede yetişen veya anavatanı belli bir bölge olan endemik bitkiler açısından dünyanın
önemli bölgeleri arasında yer almaktadır. Avrupa'daki diğer ülkelerde toplam 2 bin 750
endemik bitki bulunurken, Türkiye'de bu sayı 3 bini aşmaktadır. Türkiye haricinde,
Avrupa'nın en çok endemik bitkisine sahip ülkesi Yunanistan, 800 endemik bitkiye
sahiptir. İsviçre'de bulunan endemik bitki türü ise sadece 1’dir. Türkiye'de en çok
endemik bitkinin yetiştiği iller arasında ise 578 endemik bitkiyle Antalya, 478 türle Konya
ve 366 türle İçel ilk üç sırayı almaktadır.
Ülkemizdeki endemik türelerin en önemlilerinden birkaçı; Kazdağında orman meydana
getiren Kazdağı göknarı (Abies equi-trojani), Eğridir güneyindeki Kasnak meşesi
(Quercus vulcanica), Köyceğiz-Dalaman arasında yaygın olan Sığla ağacı veya Günlük
ağacı ve ormanları (Liquidambar orientalis), Beşparmak Dağları (Ege bölümü)ndaki Kral
eğreltisi (Osmunda regalis) ile Datça yarımadasında bulunan Datça hurması (Phoneix
theophrasti)dır. Yurdumuzun özellikle dar derin yarılmış dağlık alanlarında endemiklerin
sayısı bir hayli yüksektir. Bunun yanında özellikle Pleistosen’deki iklim şartlarına göre
yetişmiş ve yayılma imkanı bulmuş, fakat günümüzde özellikle dağlık bölgelerimize lokal
alanlarda hayatiyetlerini sürdüren çeşitli flora bölgelerine ait bitkiler görülmektedir. Örnek
olarak, Karadeniz Fitocoğrafya Bölgesindeki Akdeniz elemanları, Nur, Dedegöl, Ağrı,
Nemrut, Mercan (Munzur) dağlarındaki nemli ılıman ve nemli soğuk bitkilere örnek
olarak gösterilmektedir.
Bunun yanında ülkemizde Konzervatif endemikler yanında, yeni gelişmekte olan
progresif endemikler de bulunmaktadır. Bu bakımdan ülkemiz, hem çeşitli familyalara ait
hem de endemikler yönünden de çok zengindir.
Endemik bitkileri bekleyen tehlikeler
Türkiye’de yetişen endemik türler tabiatta, aşırı otlatma, yangın, bilinçsiz kesim,
söküm,ıslah çalışmaları, yapılaşma, şehirleşme ve herbisit kullanımı gibi çeşitli
tehlikelerle karşı karşıyadır.Bu olumsuz faktörler kimi zaman bitkinin yok olmasına ve bir
anlamda yer yüzünde ortadan kalkması anlamına gelmektedir. Ekim ve arkadaşları(1985)
yaptıkları çalışmada endemik türlerin 12’sinin neslinin tükendiğini belirlemişlerdir. Bu
olumsuz faktörler zamanla bitkilerin durumlarını tespit etme ve gerekli önlemleri alma
ihtiyacını doğurmuştur. Bu ihtiyaca yardımcı olmak amacı ile “Uluslararası Doğa ve
Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN)” kurulmuştur. Bu kuruluş yapığı çalışmalarla
bitkiler için tehlike sınıflarını belirlemiş ve kritik durumdaki bitkileri buna göre
değerlendirerek Kırmızı Bülten denilen “Red Data Book ” isimli eseri ortaya
çıkarmışlardır. Bu çalışmalardan sonra aynı kategoriler esas alınarak “ Türkiye’nin Nadir
ve Endemik Bitkileri ” adlı bir kırmızı bülten hazırlanmıştır.
Türkiye'deki Bazı Endemik Bitki Türleri
İnsanlığın beslenmesinde kilit rol oynayan tarla bitkilerinin % 30'u Anadolu'dan köken
almıştır (Örneğin: kiraz, badem, kayısı, buğday, nohut, mercimek, incir, lale, kardelen ve
çiğdem).Ülkemiz endemik bitkilerinden bazıları kültür bitkilerini içermekte, kültür
bitkileri olmayan bazı yabani bitkiler de kültür bitkileriyle birlikte yemek malzemesi
olarak kullanılabilmektedir. Türk mutfağının zenginleşmesi ve rakipsiz olması açısından
bu bitkiler önem arz etmektedir.
Orkide :
Ülkemizde endemik orkide çeşitleri vardır. Bunlardan sahlep yapılabilmekte, K. Maraş
ilinde ise dondurmalara katılmaktadır. Maraş Dondurmasının meşhur olmasının
kaynağında orkidelerden elde edilen sahlep önemli rol oynamaktadır. Nitekim bu ilimizde
endemik olarak Cephalanthera kotschyana, Dactylorhiza Osmanica (Osmaniye orkidesi)
orkideleri yetişmektedir.
Badem:
Ülkemizde endemik badem ağaçları bulunmakta olup, bunlar Elazığ, Hakkari, Mersin,
Maraş ve Van'da yetişmektedirler.
Tere:
Salatalarda kullanılan terenin ülkemizde birkaç endemik çeşidi olup, bu türler ülkemizin
Adana, Bitlis, Hakkari, Kastamonu, Konya, Maraş, Niğde ve Van illerinin endemik
bitkilerindendir.
Kuşkonmaz:
Önemli bir besin maddesi olan kuşkonmaz sebzesinin ise 3 ilimizde endemik olarak
bulunduğu bilinmektedir. Antalya'da Asparagus Lycicus (Likya kuşkonmazı), Konya ve
Mersin'de Asparagus Coodei, Yine Konya'da Konya'nın antik dönemdeki ismiyle
adlandırılan Asparagus Lycaonicus (Likonya veya Konya Kuşkonmazı)
Pancar:
Ülkemize endemik olan iki adet pancar bitkisi vardır ve isimleri bulundukları bölgelerle
ilgilidir. Adanada Beta Adanensis (Adana pancarı) ve Çanakkalede Beta Trojana (Troya
Pancarı).
Kiraz:
Ülkemiz kiraz çeşitleri açısından da endemik bitkilere sahiptir. Örneğin Amasya,
Erzurum, Kayseri, Niğde ve Tokat illerinde Cerasus İncana, Erzincanda Cerasus
Erzincanica (Erzincan kirazı), Sivas'ta Cerasus hippophaeoides türleri ülkemizin endemik
kirazlarını oluşturmaktadırlar.
Nohut:
Antalya'da Cicer İsauricum, Mardinde Cicer reticulatum ülkemizin endemik nohutlarıdır.
Keten:
Dokumacılık ve yemek sektöründe yararlanılan keten bitkisinin endemik çeşitleri
açısından ülkemiz oldukça zengindir. Birçok ilimizde bu bitkinin birkaç tane endemik
olanı görülmektedir. Örneğin Adanada Linum Pseudanatolicum, Amasyada (4 adet
endemik) Linum ..anatolicum (Anadolu keteni), Ankarada (3 tane), Antalya'da (3 tane)
Linum Pamphlyicum (Pamfilya keteni), Denizli (3 adet ) örnekleri verilebilir.
Kekik:
Endemikkekik türleri açısından da ülkemiz çok zengindir. Örnek olarak; Adanada
Origanum amanum (Amanos kekiği), Afyonda Origanum Sipyleum (Spil kekiği),
Tuncelide Origanum munzurensis (Munzur kekiği) sayılabilir.
Madımak:
Kırsal kesim insanlarımızda önemli bir yiyecek maddesi olan, hatta türkülerde bile adı
geçen madımak bitkisinin ülkemizde zengin endemik türleri olduğu görülmektedir.
Örneğin Afyonda Polygonum Afyonicum (Afyon madımağı), Antalyada P. salebrosum,
Kayseride Polygonum cappadocicum (Kapadokya madımağı), Muğlada P. Karacae,
Samsunda Polygonum Samsunicum, (Samsun madımağı), Sivasda Polygonum Sivasicum
(Sivas Madımağı) verilebilecek örneklerdir.
Armut:
Ülkemizin endemik armut çeşitleri açısından da zengin olduğu görülmektedir. Örneğin;
Antalya’da Pyrus boisseriana, crenulata, Bingölde Pyrus yaltirikii, Bitlis, Diyarbakır,
Samsun ve Elazığ’da Pyrus Syriaca, Hakkaride Pyrus Hakkairica ve P. Solicifolia,
Hakkari 3 adet armut çeşidi ile en zengin ilimiz, Uşak'ta Pyrus Anatolica örnekleri
verilmektedir.
Çavdar:
Ülkemizde bir tane endemik çavdar bitkisi vardır (Secale cereale ancestrale). Bu bitkimiz
Ağrı, Bingöl, Gümüşhane, Kars, Kayseri, Mardin, Muş; Nevşehir, Tunceli ve Van
illerinde doğal olarak yetişmektedir.
Çemen:
Çemenin zengin endemik türleri Anadolu’da bulunmaktadır. Örneğin Ankara, Bilecik,
Muğla ve Urfa’da trigonella Cretica, Antalya’da Trigonella Lycica (Likya çemeni),
Mersin'de Trigonella cilicica (Kilikya çemeni), Muğla ve Bursa’da T. Sirjaevii örnek
olarak gösterilmektedir.
Üvez:
Türkiye’nin tek endemik üvez çeşidi Rize ilinde bulunmaktadır. Ancak bu üvez türünün
korunması gerekmekte olup yok olma tehlikesi altındadır.
Adaçayı:
Ülkemiz endemik adaçayı türleri açısından çok zengindir. Bir çok ilimizde birden fazla
endemik adaçayı türleri bulunmaktadır. Örnek vermek gerekirse; Adanada Salvia cilicica
(Kilikya adaçayı), Afyonda Salvia Pisidica (Pisidya adaçayı), Aydın ve İzmirde Salvia
Smyrnaea (İzmir adaçayı), Malatyada Salvia... euphratica (Fırat adaçayı), Yozgatta Salvia
Yosgadensis (Yozgat adaçayı) ilginç isimli adaçaylarıdır.
Safran:
Literatürdeki ismi Crocus (Çiğdem) olan safran bitkisi Safranbolu'da yetişmektedir.
Safran, yöresel bir yemek olan Zerde Tatlısı ve pilavlarda kullanılmaktadır. Safranbolu ve
çevresi de endemik Çiğdem çeşitleri açısından zengindir.
Turp:
İcotia carnosula adlı turpgiller ailesine mensup endemik bir bitki Antalya ve Muğla'da
yetişmekte, yöre insanı bu bitkiyi taze veya pişirerek yemektedir.